Proč jíst goji?

Proč jíst goji?

Tradiční čínská medicína označuje plody kustovnice čínské neboli goji jako červený diamant. Jedná se o jeden z nejdravějších druhů ovoce vůbec, plody jsou plné vitamínů a minerálů, zejména A, skupiny B, jódu, hořčíku, draslíku, vápníku a mnohých dalších. Najdeme zde také bílkoviny, antioxidanty, aminokyseliny…

goji-3162716_1280

S takovým obsahem souvisí příslib blahodárných účinků, kterými skutečně ohromí. Goji berry https://www.nakliceno.cz/goji/ významně podpoří imunitu, zpomalí procesy stárnutí a posílí odolnost vůči stresu. Přispívá ke správné mozkové činnosti, podporuje růst svalů, zvyšuje libido a snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Nejčastěji se setkáme se sušenými plody vcelku, které si můžeme přidat do různých pokrmů či vychutnat samotné. Někdy narazíme na formu sušených plodů rozemletých na prášek, který lze kromě do pokrmů přidat také do nápojů, smoothie či zmrzliny, které tímto učiní šťavnatější a zdravější. Z čerstvé kustovnice se vyrábí šťáva, na kterou v obchodech se zdravou výživou můžeme taktéž narazit. Výjimkou nejsou ani čaje či tinktury.

goji-324932_1280

Pokud potřebujete posílit imunitu, zahnat nachlazení či únavu, dopřejte si domácí limonádu z goji. Sušené plody nechte alespoň hodinu namáčet, poté je smíchejte s vodou, čerstvým zázvorem, citronovou šťávou a agáve sirupem, vše rozmixujte. Nechte v lednici, při podávání můžete ozdobit lístky máty.

Zdravé kuličky podle raw pravidel jsou vyrobené během chvilky. Potřebujete obilné vločky, ořechy, semínka slunečnice, dýně či lněné, rozinky či jiné sušené ovoce a vše rozmixujte, nakonec přidejte také namočené plody kustovnice a kakao. Směs nechte odležet v lednici, poté z ní vytvarujte menší kuličky, které obalíte ve strouhaném kokosu.

Goji se skvěle hodí také pro přípravu zdravé a chutné snídaně. Stačí v mléce povařit směs ovesných, žitných nebo rýžových vloček s chia semínky, dýňovými nebo slunečnicovými semínky, ořechy a plody kustovnice. Jakmile směs zhoustne můžeme podávat doslazené kokosovým sirupem.

Author Avatar
by